/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

fredag, maj 19, 2006

Ny bekantskap


Jag har snart läst de tre första delarna av Brian K Vaugh och Pia Guerras uppmärksammade och kritikerrosade serie Y: The Last Man. Hittills har sju delar getts ut i samlingsutgåvor av planerade tio. Den handlar om Yorick Brown som efter en viruskatastrof finner sig vara den enda överlevande mannen kvar på Jorden. Han och tre miljarder kvinnor. Vi får följa hans väg över den amerikanska kontinenten tillsammans med Agent 355 och andra kvinnor som kommer i deras väg. Han är en jagad man, ety Amazonerna har bestämt sig för att utrota det sista exemplaret av gubbslemmet.

Det är en fängslande historia, Vaughn visar hur mansdominerat vårt samhälle är och hur vissa infrastrukturella funktioner slås ut för att kvinnor varit utestängda från dem. Men också hur driftiga kvinnor tar tag i saken och försöker ställa saker och ting till rätta. Det blir också tydligt att våld och makthunger kan vara en allmänmänsklig drift.

Nu måste jag beställa de återstående delarna snabbt som ögat.