/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

lördag, juni 17, 2006

Favorit


Superhjältar, övernaturligheter, oförklarliga fenomen, skruvade individer och science fiction i all ära. Ibland vill jag bara läsa om vanliga människor i vanliga miljöer som gör vanliga saker. Min absoluta favorit i den genren är utan tvekan Adrian Tomine. Han är amerikan med asiatiskt påbrå, född 1974 och bor i serietecknarstadsdelen Brooklyn i New York.

Hans senaste bok Summer Blonde kom 2004 och är en samling med fyra längre serienoveller. De innehåller vanliga, allmänmänskliga teman som kärlek och relationer. De är också mycket bra, Tomine är en sann auteur, han både skriver och tecknar själv, och gör det med stor framgång. Jag tycker framförallt han är en suverän tecknare. Han använder rena, enkla linjer med mycket tusch. Han stil påminner en hel del om Daniel Clowes (Ghost world, David Boring).

Eftersom få serieskapare kan leva gott på sina serier försörjer sig Tomine främst på att göra illustrationer för olika tidningar, på senare tid gör han mest uppdrag för den högt respekterade The New Yorker. Han arbetar samtidigt på sin serietidning Optic Nerve, det ryktas att han ska publicera en seriesamling med sin hittills längsta berättelse som omfattar Optic Nerve #9-#11. Han har ännu inte släppt nummer elva, vilket betyder att samlingen inte lär komma ut den närmsta tiden tyvärr. Tills dess får det bli omläsning av hans tidigare samlingar Summer Blonde, Sleepwalk and other stories och 39 Stories.

2 Comments:

At torsdag, juni 22, 2006 11:00:00 em, Anonymous Anonym said...

Men min kära Jan! Så längesedan sist och så snubblar jag över din härliga sida! Vilken enastående värld. Hoppas du har det gott och väl och att det inte dröjer alltför länge tills vi ses igen!Kram/(Görans systeryster)

 
At måndag, juli 24, 2006 2:01:00 em, Anonymous Anonym said...

Tja, läste ditt inlägg på Bloggywoods forum. Jättekul att läsa ett tips som detta! Den här tecknaren måste jag kolla in. Fortsätt skriva om serier, du verkar ha bra smak ;) och bra infallsvinkel och språk i dina inlägg.

 

Skicka en kommentar

<< Home