/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

lördag, maj 27, 2006

Bläckfisken och valen

The Squid and The Whale handlar om familjen Berkman, en familj i upplösning. Jeff Daniels är lysande i rollen som författaren som inte blir publicerad längre, en besserwisser besatt av att vinna, till och med när det gäller tennis med familjen. Han har mycket svårt att hantera sin frus växande litterära framgångar och beter sig mest som ett förnärmat barn. Laura Linney är modern som brottas med inre kval, samtidigt som hennes karriär tar fart. Tyvärr är hennes roll nedtonad till förmån för de manliga, lite som världen i stort med andra ord.

Historien cirkulerar mest kring Walt och Frank, pojkarna i familjen som försöker hitta ett förhållningssätt gentemot sina märkliga föräldrar. Walt, den äldre brodern, upprepar bara sin fars åsikter för att visa sitt intellekt - han försöker förtvivlat hitta en egen identitet samtidigt som tonåren rasar inombords.

Frank som spelas av Kevin Klines son, Owen gör många modiga och mycket övertygande scener. Han reagerar på familjens problem genom ett klassiskt uppror som tar sig något mindre klassiska uttryck.

Han vann, tillsammans med Jessie Eisenberg som spelar Walt pris som bästa unga skådespelare på BFCA. Jeff Daniels och Laura Lynney vann därtill varsin Golden Globe för sina roller.

TSATW vann, mycket välförtjänt, Oscar för bästa manus, om någon minns det. Noah Baumbach som skrivit och regisserat är kanske mest känd för att han skrivit manus till The Life Aquatic with Steve Zissou. I The Squid har han lånat detaljer från sin egen uppväxt i Brooklyn på 80-talet. Resultatet har blivit den bästa film jag sett i år, efter Brokeback Mountain. Svensk biopremiär 16 juni, börja köa redan nu.

4 Comments:

At onsdag, juni 28, 2006 10:42:00 fm, Anonymous Anonym said...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

 
At söndag, juli 02, 2006 4:55:00 fm, Anonymous Anonym said...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

 
At tisdag, juli 18, 2006 9:05:00 fm, Anonymous Anonym said...

Interesting site. Useful information. Bookmarked.
»

 
At torsdag, juli 20, 2006 1:03:00 em, Anonymous Anonym said...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

 

Skicka en kommentar

<< Home