/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

onsdag, maj 31, 2006

Black Hole





Charles Burns serie Black Hole samlades förra året till en samlingsutgåva efter tio års sporadisk utgivning i seriehäften. Det är avgjort en egendomlig serie, den följer några ungdomar i Seattle under 70-talet. En sexuellt överförd sjukdom sprider sig sakta genom samhället. Dess offer utvecklar olika fysiska abnormiteter, som grabben med en extra mun vid halsroten, som sjunger när han sover. Eller tjejen med svans. Samtidigt är inte sjukdomen seriens fokus, den finns med lite på sidan om och dyker upp emellanåt. Kärnan i berättelsen är de eviga frågorna: kärlek, svek och relationer.

Jag är inte säker på att jag fattar vad genialitet är. Men för att citera Potter Stewart, domare i USA:s högsta domstol som yttrade följande mening i den rättegång som 1964 upphävde förbudet mot pornografisk film: "I shall not today attempt further to define the kinds of material … but I know it when I see it."

Det är skruvat, märkligt, förvirrande, lysande och fullkomligt unikt. Jag gissar att den är bättre vid andra eller tredje omläsningen.