/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

torsdag, augusti 17, 2006

Epilepsi


Den franske serieskaparen David Bs serie 'Ascension du Haut Mal som getts ut mellan 1996 och 2003 har nu samlats i en volym med den engelska titeln Epileptic av Pantheon förlag.

Det är en självbiografisk historia om hans uppväxt i en lantlig idyll på den franska landsbygden med sin bror Jean-Christophe och sin syster Florence. Men idyllen krossas när Jean-Christophe, elva år gammal, drabbas av epileptiska anfall. Föräldrarna gör allt för att bota sin son, och när läkarvetenskapen inte kan hjälpa dem tar de sin son till allehanda alternativa botegörare i desperata försök att hjälpa honom. Men ingenting hjälper, i perioder mår han bättre, men anfallen kommer alltid tillbaks. Till slut blir sjukdomen en förbannelse som hotar familjens hela existens.

David B skildrar också sin farföräldrars liv under de båda världskrigen i korta tillbakablickar, alltmedan han växer upp och blir en vuxen man, hela tiden vid sidan av sin sjuke bror.

Epileptic har av många kritiker blivit beskriven som ett mästerverk, ett av den nutida seriekonstens främsta alster. Rent stilmässigt samsas realism med surrealism och fantasi. Det är kanske inte den mest lättillgängliga bok som getts ut, men den håller för flera omläsningar. Kultur av högsta klass.

David B
Epileptic
Pantheon, 2006
368 sidor