/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

tisdag, oktober 30, 2007

Rutu Modan - Exit Wounds


Exit Wounds är den prisbelönta israeliska illustratören och barnboksförfattaren Rutu Modans första serieroman. Hon har tidigare publicerat serier med sitt seriekollektiv Actus Tragicus både i Israel, Frankrike och USA. Hon har också tillfälligt haft en serieblogg på The New York Times.

Exit Wounds handlar om Koby Franco, en ung taxichaufför i Tel Aviv utan större mål här i livet. En dag ringer en soldat, en kvinna som hävdar att hans pappa har fallit offer för en självmordsbombare. Tillsammans med soldaten, Nuni, en ung överklasstjej beger han sig på jakt efter sin försvunne far. Först motvilligt, eftersom han har ett kluvet förhållande till fadern, men senare med en tilltagande frenesi.

Det visar sig också att Nuni haft ett förhållande med Kobys pappa, en man mycket äldre än henne själv. Till en början är Koby skeptisk och avvaktande till Nuni, men under resans gång väcks motstridiga känslor till liv.

Exit Wounds är en väldigt snyggt illustrerad berättelse om det moderna Israel. Det jag gillar bäst är att även om historien börjar med ett självmordsattentat så stannar våldet i bakgrunden. Rutu Modan visar att det finns ett någorlunda vanligt liv, med vanliga problem också i Israel. Det finns en verklighet bakom alla tidningsrubriker, som inte bara är hat, kravaller och våld.

Tyvärr är historien lite tunn, man får till exempel inte reda på hur det kommer sig att Ninu, en rik överklasstjej, inleder ett förhållande med en 30 år äldre man, en fattig arbetare.

Det är överhuvudtaget ganska ytliga personteckningar. Nuni, som är kanske historiens intressantaste karaktär, förblir en sidofigur man inte lär känna annat än på ytan. Det hade varit en bättre bok om hon fått vara huvudperson.

Trots det är Exit Wounds en läsvärd bok om ett vanligt liv i en ovanlig region.

Exit Wounds
Rutu Modan
Drawn & Quarterly 2007
168 sidor