/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

tisdag, oktober 30, 2007

Joe Matt - Spent


Spent är den fjärde och senaste samligen i Joe Matts pågående utgivning av den självbiografiska tidningen Peepshow.

För dem som inte känner till Joe Matt kan han bäst beskrivas som fullständigt hänsynslös. Han skonar ingen i sina serier, allra minst sig själv. Han tar med allt, till exempel hur han fantiserar om andra tjejer fast han har ett stadigt förhållande. Han skriver om hur han grälar med sin tjej och hur deras förhållande sviktar.

Hans flickvän läser serierna och blir förbannad för att hon blir uthängd och förudmjukad. Men Joe Matt rycker på axlarna och tar med hennes reaktion i nästa nummer.

Självbiografiska serier är inget nytt, men Joe Matt har tagit dem till en ny nivå. Ibland är det otroligt pinsamt och man förstår inte hur han kan vara så uppriktig och utlämnande. Han skriver utan pardon om sin snålhet, sitt ständiga jagande efter tjejer, sitt porrberoende och sitt dåliga självförtroende. Samtidigt blir det också väldigt mänskligt och nära och ytterst läsvärt.

I Spent, som i de andra samlingarna, finns långa samtal på kaféer med de närmsta vännerna Seth och Chester Brown, två serieskapare som kanske är mer kända och mer framgångsrika än Joe Matt själv. Vi får också följa hans vedermödor att med två videoapparater kopiera ihop den perfekta porrsamlingen.

Spent är tecknad i en väldigt snygg stil, med rena linjer. Själva utgåvan är precis som många av Drawn and Quarterlys böcker otroligt välgjord med bra tryck, fint papper och tjock omslagskartong.

Det är för övrigt i serievärlden bland förlag som Fantagraphics och Drawn and Quarterly som de snyggaste och mest påkostade böckerna ges ut. De är små förlag som inte bryr sig om vinstmaximering utan låter estetik och kvalité avgöra.

Spent
Joe Matt
Drawn and Quarterly 2007
120 sidor