/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

onsdag, december 13, 2006

Mark Millar - Wanted


Föreställ dig att du är en obetydlig nolla utan självförtroende. Föreställ dig sen att du får chansen att bli världen farligaste superskurk och lönnmördare. Det händer huvudpersonen Wesley Gibson i Mark Millars Wanted. Hans frånvarande far är egentligen den riktiga boven, men när han dödas av okända män får Wesley chansen att axla hans mantel. Han tar chansen och på vägen till att bli fullärd hitman passar han på att träningsdöda alla som någon gång gjort honom illa. Ja, han tränar sig att döda på dem alltså. Konstigt nog tappar man som läsare inte sympatierna med Wesley trots att oskyldiga personer dör som flugor i hans spår.

Wanted utspelar sig i en värld där superskurkarna har tagit över och utplånat varenda superhjälte, men genom en sinnrik maskin håller de befolkningen ovetande om sina illgärningar.

Eh, när jag läser raden ovanför kan man ju undra om det här är litteratur för vuxna människor. Men det är det nog. Det är en snärtig dialog och en spännande handling, helt okej för en gammal serieläsare uppvuxen med superhjältar. Jag vet inte varför jag ber om ursäkt för att jag läser det förresten. De nya X-men, Batman och Stålmannen-filmerna ses ju av alla, hög som låg.
Nuförtiden vet nog till och med Horace Engdahl att Wolverines skelett är gjort av adiamantum.

Det ryktas för övrigt att Wanted ska bli film vad det lider. Den ser jag fram mot. Tecknaren J.G Jones måste antagligen vara ett stort fan av Eminem eftersom Wesley ser precis ut som honom.

Ja, det blev ett sidospår, men på det stora hela är Wanted en bra actionserie väl inbäddad i superhjältesagan. Läsvärd.

Mark Millar, J.G. Jones
Wanted
Image Comics/ Top Cow 2005
192 sidor

1 Comments:

At lördag, januari 06, 2007 2:38:00 fm, Anonymous Anonym said...

Ursäkta min petighet men stavas det inte "adamantium"?

 

Skicka en kommentar

<< Home