/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

lördag, oktober 14, 2006

The 9/11 Report - A graphic adaptation


Originalrapporten till elfte september är en ganska svårnavigerad historia på runt 600 sidor. Detta faktum har avskräckt nog så många läsare. I ett försök att få fler läsare har en serieversion av rapporten just kommit ut.

The 9/11 Report - A graphic adaptation funkar rätt bra. Den ger en bra överblick och sammanfattning av busets planer och tillvägagångssätt. Bäst är den när den beskriver själva händelseförloppet, dels med pedagogiska minut-för-minut-diagram dels med ögonvittnesskildringar och hårda fakta.

Den ger också en mycket intressant inblick i terroristernas förberedelsearbete, vilka de var, vem som satt bakom spakarna. Det är förbluffande detaljerat, författarna till rapporten kan förutom att namnge alla förövare också berätta hur de drog upp sina planer, vilka problem de stötte på under planeringens gång och hur de slutligen satte sin plan i verket.

Sämst är slutet när kommissionen ger förslag till förbättringar av myndigheternas arbete, hur olika byråer bör omorganiseras. Det blir rätt byråkratiskt och segt. Men på det hela taget har Sid Jacobson och Ernie Colon åstadkommit en läsvärd faktabok.

Sid Jacobson, Ernie Colon
The 9/11 Report - A graphic adaptation
Hill and Wang, 2006
128 sidor