/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

fredag, november 24, 2006

Michel Rabagliati - Paul has a summer job


Michael Rabagliati är en franskkanadensisk illustratör, född 1961, som efter en ganska lång karriär som grafisk designer börjat teckna serier. Han skriver delvis självbiografiska historier om sitt yngre alter ego Paul. Hittills har det blivit två fullängdsböcker och några kortare berättelser. Han skriver på franska, men ges ut på engelska av kanadensiska Drawn & Quarterly.

Paul has a summer job är hans första längre arbete. Det är en mycket bra historia om hur Paul, i gränslandet mellan ungdom och vuxen tar ett sommarjobb som kolloledare ute i den kanadensiska vildmarken. Där träffar han andra ledare som han lär känna och, i ett specifikt fall, älska. I början är tillvaron jobbig, han känner sig utanför, han har problem att klara av ovana vardagssysslor. Men efter ett tag går det lättare, han lär sig bergsklättring, han lär känna folk och barnen gillar honom. Som så många andra unga personer i samma situation utvecklas han och mognar rätt mycket på kort tid.

Michael Rabagliati är klart inspirerad av den fransk-belgiska skolan. Man kan se spår av Hergé och Franquin i hans enkla, eleganta stil. Vid ett första ögonkast kan både titeln och stilen ge ett ganska naivt intryck, men i texten finns alla ingredienser som gör Paul has a summer job till en gripande och mycket läsvärd historia för vuxna. Rekommenderas varmt.

Michael Rabagliati

Paul has a summer job
Drawn & Quarterly, 2002
160 sidor