/* ----------------------------------------------- Blogger Template Style Name: Rounders Designer: Douglas Bowman URL: www.stopdesign.com Date: 27 Feb 2004 ----------------------------------------------- */

tisdag, november 20, 2007

Jason - I Killed Adolf Hitler


Norske serietecknare och illustratören Jason, eller John Arne Sæterøy som han egentligen heter, är tillbaks med en ny kort serieroman, eller möjligen en längre serienovell. Jason hör till Norges mest framgångsrika serietecknare och är översatt till ett tiotal språk.

Boken jag har läst är seattlebaserade Fantagrapichs engelska utgåva. De har gett ut de flesta av Jasons böcker. Hans förra bok The Left Bank Gang vann för övrigt ett Eisnerpris som bästa utländska bok.

I Killed Adolf Hitler är en otrolig berättelse om en yrkesmördare som får i uppdrag av en vetenskapsman att resa tillbaks med en tidsmaskin för att döda Hitler. Han antar uppdraget, men någonting går snett och Hitler reser tillbaks till nutiden och lämnar vår protagonist kvar i 30-talets Tyskland. Eftersom det tar 50 år att ladda upp tidsmaskinen är han fast. Vad göra?

Hela berättelsen är en sinnrik konstruktion om tid, åldrande och kärlek. Hur länge kan man vänta på sin älskade? Vad händer om han, som i det här fallet, dyker upp som en gammal man?

Jason har på 48 sidor, med sparsmakad dialog, lyckats skapa en ytterst läsvärd historia som man kan bära med sig länge efter att ha läst den.

Fantagraphics 2007
48 sidor